Γράφει: Χρ. Μωράκη

Δύο σκέλη είχε η ενημέρωση της ασφαλιστικής αγοράς μέσω τηλεδιάσκεψης, που οργάνωσε η ΕΑΕΕ στης 5 Μαΐου 2020 και κάποια στιγμή έφτασε να την παρακολουθεί 2.000 κόσμος: το ένα αφορούσε αποκλειστικά την ιδιωτική ασφάλιση και το άλλο την οικονομία γενικότερα – και οι δύο κατηγορίες έδωσαν σημαντικές ειδήσεις για την περίφημη επόμενη μέρα, δηλαδή για την μετά τον Covid-19 εποχή.

Φοροαπαλλαγές, ψηφιοποίηση και πάταξη αθέμιτων πρακτικών οι ασφαλιστικές προτεραιότητες.

Έχουμε και λέμε λοιπόν η επόμενη μέρα φέρνει πρώτα απ’ όλα ακόμη μεγαλύτερη ψηφιοποίηση στο επάγγελμα της διαμεσολάβησης. Η επικοινωνία ασφαλιστών – πελατών πρέπει να μπορεί να γίνεται σε όλα τα στάδια ψηφιακά  και το ίδιο ισχύει για όλο το backoffice – underwriting, εκδόσεις, ανανεωτήρια, εξοφλήσεις, αποζημιώσεις, ακυρώσεις. Αυτή η αποστολή ανήκει στις εταιρείες οι οποίες παράλληλα θα πρέπει να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τη διαμεσολάβηση να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Σαρρηγεωργίου, λέγοντας στη συνέχεια ότι και η Πολιτεία έχει ρόλο να παίξει, με το να παρέχει κίνητρα για ασφάλιση στους πολίτες, δηλαδή φοροαπαλλαγές, με κλάδο πρώτο και καλύτερο την ασφάλιση κατοικίας. Όπως άλλωστε πολλάκις έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα έκανε, χωρίς να έχει κάνει.

Αν αυτά τα δύο δεν γίνουν, η ασφαλιστική διαμεσολάβηση δεν έχει μέλλον, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Σαρρηγεωργίου. Δεν ξέχασε όμως να δώσει και τα εύσημα στους διαμεσολαβητές δηλώνοντας ότι εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ας γίνει ο COVID-19 το έναυσμα για να δοθεί στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση η αξία που απαιτείται, κατέληξε.

Δυστυχώς το ξέσπασμα του ιού ανέτρεψε τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, όμως η τετραετία αργεί να τελειώσει και υπάρχει χρόνος μέχρι τη λήξη της να γίνουν όλα όσα προγραμμάτιζε – δηλαδή η παροχή κινήτρων αλλά και η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον β’ πυλώνα ασφάλισης (επαγγελματικά ταμεία). Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ αυτών των μεταρρυθμίσεων, είπε ο Υπουργός, απλά επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και αυτή τη στιγμή δυστυχώς τα χρήματα του κράτους πρέπει να δοθούν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, για να μην καταρρεύσει πλήρως η οικονομία. Χρειαζόμαστε να είναι οι Έλληνες καλύτερα και περισσότερο ασφαλισμένοι, είπε. Ο ασφαλισμένος πολίτης ζει και εργάζεται καλύτερα και άρα το κράτος θα μπορεί να δουλεύει καλύτερα μαζί του. Η στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης δεν είναι ρουσφέτι, αλλά αναγκαίο βήμα για την ευημερία της χώρας. Ο COVID-19 δε, ανέδειξε την ανάγκη ασφάλισης δεν την έκανε να υποχωρήσει και οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις γενικότερα, είναι αυτές που θα μας κάνουν να ξεφύγουμε γρηγορότερα από την ύφεση που μας δημιούργησε.

Αν είχαμε ήδη εισάγει ένα κεφαλαιοποιητικό σκέλος στη δημόσια ασφάλιση, σήμερα τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά, δήλωσε κατόπιν ο Διοικητής της ΤτΕ, κ. Στουρνάρας. Το ξέσπασμα της πανδημίας δεν πρέπει να μας κάνει να σταματήσουμε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, μέσα σε αυτές και τις ασφαλιστικές, τόνισε, θέτοντας μια σειρά από στόχους για το εσωτερικό της ασφαλιστικής βιομηχανίας:

Καθιέρωση της εξ αποστάσεως επικοινωνίας διαμεσολαβητών και πελατών, ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης όλων των σταδίων ασφάλισης και σχεδιασμός νέων προϊόντων, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, όπως τις αποκάλυψε η πανδημία. Όλα αυτά, ενώ παράλληλα η αγορά θα πρέπει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο έργο το οποίο προσφέρει, κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

Σαφείς οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Διαμεσολάβησης

ΕΑΔΕ και Επιμελητήριο δεν…μάσησαν τα λόγια τους και εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να «την πέσουν» στους αντιπροσώπους της κυβέρνησης και των τραπεζών. Η Επαναπιστοποίηση: Έχει λυθεί ακόμη και στο Μπαγκλαντές

Απο το web conference της ΕΑΕΕ

Υπάρχει άλλο ένα κομμάτι προς βελτίωση στην αγορά ιδιωτικής ασφάλισης, ένα αγκάθι που ταλαιπωρεί χρόνια την αγορά, για το οποίο δράση πρέπει να αναλάβει η πλευρά της Εποπτείας, είπε παρεμβαίνοντας στον Γιάννη Στουρνάρα ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Και αυτό δεν είναι άλλο από τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού στις τραπεζοασφαλίσεις, σημείο στο οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος δεν παρεμβαίνει ως όφειλε, τόνισε ο πρόεδρος. Γίνεται μία προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τον COVID-19, συμπλήρωσε και ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου, υπεύθυνος Επιτροπής Διαμεσολάβησης, Δημήτρης Γαβαλάκης ο οποίος παρευρέθηκε στην τηλεδιάσκεψη ως εκπρόσωπος της ΕΑΔΕ.

Είναι ευκαιρία, είπε ο Δημ. Γαβαλάκης, παράνομες πρακτικές, όπως το να επιβάλουν οι τράπεζες ασφάλιση δανείων μέσω συγκεκριμένων ασφαλιστικών-συνεργατών τους, να καταργηθούν. Ο πελάτης πρέπει να είναι ελεύθερος να επιλέξει αυτός την ασφαλιστική εταιρεία που θέλει. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών θα μπορούσε να ενημερώσει τον καταναλωτή για τα δικαιώματά του, για το πώς να επιλέγει και από ποιον ασφάλιση. Ακόμα και το Υπουργείο Ανάπτυξης θα μπορούσε να κάνει το ίδιο, που έχει δείξει στο παρελθόν ότι σέβεται τον καταναλωτή και την ελευθερία των επιλογών του.

“Ακούστε κάτι, του απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, εγώ πιστεύω στον καπιταλισμό. Είναι το μόνο σύστημα που έφερε πρόοδο και ευημερία στην ανθρωπότητα. Όμως προϋπόθεση για το καπιταλιστικό σύστημα είναι ο ανταγωνισμός. Είμαι φανατικά υπέρ του ανταγωνισμού λοιπόν, γι’ αυτό και σας λέω από τώρα ότι θα λάβουμε μέτρα ώστε να επιτρέπεται ο ανταγωνισμός και στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα”.

Το δεύτερο, το οποίο αιτήθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, είναι οι εξετάσεις για την επαναπιστοποίηση των διαμεσολαβητών να γίνονται ιντερνετικά. Αυτό το θέμα έχει λυθεί ακόμα και στο Μπαγκλαντές, είπε ο πρόεδρος. Δε νοείται το 2020 να πρέπει να μεταβαίνει ο ασφαλιστής από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, με όλα τα έξοδα που αυτό συνεπάγεται, προκειμένου να καθίσει και να εξεταστεί για ένα τρίωρο.

Ενδιαφέρον όμως είχε και η ανταπόκριση του κ. Στουρνάρα, ο οποίος δεν φάνηκε να συμμερίζεται την άποψη περί αθέμιτου ανταγωνισμού. Η Εποπτεία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της τόνισε και ως προς την εκπαίδευση, γίνεται “το καλύτερο δυνατό”.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επανέλαβε το αίτημα του κλάδου για τη φορολόγηση των ασφαλιστικών συμβολαίων που αυτή τη στιγμή φτάνει το 20% και καλό θα ήταν να επιστρέψει στο 15% του παρελθόντος. Επίσης, επανέλαβε ότι πρέπει κάποια στιγμή να δει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ασφαλιστική βιομηχανία το θέμα των ΣΔΙΤ σε υγεία και φυσικές καταστροφές.  Δεν μπορεί να ανταποκριθεί καμία κυβέρνηση ούτε η τωρινή, ούτε οι προηγούμενες, ούτε οι μελλούμενες αν συμβεί ένα μεγάλο καταστροφικό γεγονός, υπενθύμισε. Πρότεινε μάλιστα, να γίνει υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις η αστική ευθύνη μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στο θέμα τις ίσης μεταχείρισης όλων των καναλιών διαμεσολάβησης, τονίζοντας ότι στο Ίντερνετ “γίνεται ό,τι θέλει ο καθένας”, προσφέρονται δώρα ως ανταλλάγματα ή εκπτώσεις ενώ και τα δύο απαγορεύονται από το Solvency II.

O Δημήτρης Γαβαλάκης υπενθύμισε επίσης κάτι σημαντικό. Το τεστ για τον COVID-19 θα είναι υποχρεωτικό προεγχειρητικά από εδώ και στο εξής. Ίσως θα πρέπει η ιδιωτική ασφάλιση να τοποθετηθεί απέναντι στο κόστος αυτού του τεστ και προφανώς να το καλύπτει από εδώ και πέρα. Τόνισε επίσης ότι πρέπει και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών να σταθεί δίπλα στους διαμεσολαβητές σ’ αυτό το δύσκολο διάστημα, παροτρύνοντας τις εταιρείες να σταθούν δίπλα στους διαμεσολαβητές. Να προσαρμόσουν για παράδειγμα τους κανονισμούς πωλήσεων στα νέα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη το “κενό” δραστηριότητας των τελευταίων δύο μηνών.

Όσο για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης, στην οποία αναφέρθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν παραμένει ανοιχτό επί χρόνια το ζήτημα των ΑΣΠΙΣ – Commercial, τόνισε χαρακτηριστικά. Ενημέρωσε τέλος ότι η ΕΑΔΕ σύντομα θα θέσει σειρά θεμάτων για τα οποία θα ζητήσει ανοιχτό διάλογο με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Τόνισε ότι σε μία πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ όπου κατεγράφη, αποτυπώθηκε η σχέση του ασφαλιστικού κλάδου με το ΑΕΠ, 400 εκατομμύρια Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος προέρχονται από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Είναι σημαντική η προσφορά της διαμεσολάβησης και θα πρέπει ανάλογα να αντιμετωπίζεται από την Ένωση σε όλα της τα θέματα, ειδικά σε μια περίοδο που οι περιστάσεις απαιτούν νέες ιδέες και πρακτικές.

Ένωση Ανταγωνιστών και όχι Ασφαλιστών

Με αυτό το “σπιρτόζικο” χαρακτηρισμό ο Γιώργος Τσίπρας, ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, σχολίασε ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν έκανε αρκετά αισθητή την παρουσία της, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ένωση ασφαλιστικών εταιρειών λειτουργεί περισσότερο ως ένωση ανταγωνιστών είπε ο κ. Τσίπρας και καλύτερο θα ήταν να λειτουργεί ως ένωση ασφαλιστών και να αποφασίζει να έχει μία καθολική αντιμετώπιση σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους. Υπενθύμισε το γεγονός ότι στο εξωτερικό πολλές ασφαλιστικές εταιρείες επέστρεψαν ασφάλιστρα. Θα μπορούσαν και εδώ ενδεχομένως να επιστρέψουν ασφάλιστρα στις πληγέντες επιχειρήσεις για να τις βοηθήσουν να επιβιώσουν, τόνισε. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν καλό η ιδιωτική ασφάλιση να είναι προετοιμασμένη να παίξει σημαντικότερο ρόλο αν ο μη γένοιτο, υπάρξει  ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.

Δεν καλύπτεται μια ζημιά χωρίς να έχει εισπραχθεί ασφάλιστρο για αυτήν

Το ζήτημα της επιστροφής ασφαλίστρων έθεσε ως ερώτηση για το φινάλε και ο συντονιστής της συζήτησης, βουλευτής και δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαπαναγιώτου. Πολλά οχήματα ακινητοποιήθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες, μεταξύ αυτών και επαγγελματικά οχήματα. Δεν δικαιούνται οι ιδιοκτήτες τους κάποια επιστροφή ασφαλίστρων, εφόσον τα τροχαία και άρα οι αποζημιώσεις, ήταν σαφώς λιγότερα  το ίδιο διάστημα;

Επιστροφή ασφαλίστρων σε μεμονωμένες περιπτώσεις έχει ήδη γίνει, ανέλαβε ν’ απαντήσει ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Ωστόσο, αποφάσεις για μαζικές επιστροφές με βάση την πορεία ζημιών ενός διμήνου, είναι δύσκολο έως αδύνατο να παρθούν. Τα ασφάλιστρα δεν αλλάζουν επειδή για κάποιες εβδομάδες άλλαξε η κίνηση στους δρόμους – ποιος μας λέει ότι τις επόμενες δεν θα διπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν, ακριβώς λόγω αυτού που προηγήθηκε. Χρειάζεται παρατήρηση και μελέτη σε βάθος χρόνου, για να εδραιωθεί κάποια αλλαγή, για να παρθούν με σιγουριά αποφάσεις τέτοιας κλίμακας. Αυτά για τον κλάδο αυτοκινήτου. Ως προς την κάλυψη διακοπής εργασιών και απώλειας κερδών, συνέχισε, αυτό επί του παρόντος είναι διεθνώς τεράστιο θέμα.

Όσοι ήταν ασφαλισμένοι στην Ελλάδα πήραν τα λεφτά τους. Στις ΗΠΑ, είπε χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος Τραμπ πήγε να επιβάλει αναδρομικά υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη διακοπής εργασιών και απώλειας κερδών. Αυτό τελικά δεν έγινε γιατί δεν ήταν εφικτό να γίνει, οπότε η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε σε κάτι διαφορετικό. Η υποχρεωτικότητα να ισχύει από εδώ και στο εξής, με αντασφαλιστή το ίδιο το κράτος. Δηλαδή οι επιχειρήσεις θα προστατεύονται μεν υποχρεωτικά, αλλά μέσω συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν νόμος στην ασφαλιστική αγορά: δεν μπορείς να καλύψεις μία ζημιά αν δεν έχει εισπραχθεί ασφάλιστρο γι’ αυτήν. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, συζήτησαν ήδη την πιθανότητα αναδρομικής κάλυψης και είδαν ότι δεν έφταναν όλα τα ασφαλιστικά κεφάλαια, όλων των εταιρειών στο σύνολό τους, για να καλύψουν τις εταιρείες. Αν δεν υπάρχει πρόβλεψη για ένα κίνδυνο, αυτός δεν μπορεί να καλυφθεί. Θα κατέρρεε το σύστημα όλο και θα χανόταν φυσικά και η αξιοπιστία την οποία αποζητούμε με τόση προσπάθεια.

*το webconference της ΕΑΕΕ με τίτλο «Ασφαλιστικός κλάδος: Η πρόκληση της επόμενης ημέρας» πραγματοποιήθηκε προχθές Τρίτη 5 Μαΐου στις 18.00. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιώργος Τσίπρας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής, Τράπεζα της Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και Δημήτρης Γαβαλάκης, Εκπρόσωπος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος.

Πηγή : underwriter.gr

Ο COVID-19 ανέδειξε τις ασφαλιστικές ελλείψεις των Ελλήνων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *