H τωρινή περίοδος είναι τελικά πολύ σημαντική για την ασφάλιση. Η πανδημία θα έχει περισσότερο μετασχηματιστικό αντίκτυπο στη βιομηχανία από οποιοδήποτε γεγονός που προηγήθηκε ιστορικά.

Επιμέλεια: Χρήστος Γαβαλάς

O κορωνοϊός θα είναι το πιο σημαντικό θέμα για τον ασφαλιστικό κλάδο το 2021, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας δεδομένων και analytics GlobalData, η οποία επίσης αναμένει πως η βιωσιμότητα θα συνεχίσει να αποτελεί ουσιαστικό μακροπρόθεσμο ζήτημα για την ασφάλιση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρίας, ο κορωνοϊός θα αλλάξει τις αγορές και θα μεταμορφώσει τη συμπεριφορά των καταναλωτών καθώς τόσο αυτοί όσο και οι επιχειρήσεις θα θέλουν να αποφύγουν περισσότερο τους κινδύνους, μετά την πανδημία.

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και των εργαζομένων θα αλλάξουν εντελώς και το είδος των προϊόντων που πρέπει να δημιουργούνται και να πωλούνται – και φυσικά τον τρόπο που λειτουργεί κάθε είδους επιχείρηση – βλέπε τηλεργασία. Και αυτό αφορά και το λιανεμπόριο όχι μόνο τις υπηρεσίες.  Οι παλιές συνήθειες δεν θα επιστρέψουν αμέσως μόλις τελειώσει η πανδημία – αν επιστρέψουν ποτέ τελικά.

Αναφορικά με την επανάκαμψη του τουρισμού, εκτιμούν ότι θα κυριαρχήσει η επιφυλακτικότητα και πως είναι πιο πιθανό να αναληφθούν πρωτοβουλίες για νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Κάτι που άλλωστε είχε επισημανθεί και σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters.

Καλύψεις όπως η διακοπή εργασιών επιχειρήσεων και η ακύρωση ταξιδιών, η αναγκαιότητα των οποίων αναδείχθηκε έντονα με την πανδημία, κανονικά θα δουν αυξημένη ζήτηση, καθώς ο κόσμος θα θέλει να σιγουρευτεί ότι θα είναι προστατευμένος αν επαναληφθεί αυτό που συνέβη.

Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων (στην ουσία η μη βλαπτική επιρροή τους στο περιβάλλον) θα είναι επίσης βασικό θέμα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. Οι ασφαλιστές θα πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα σε αυτό, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο θα συνεχίσει να είναι.

Διότι μπορεί να υπάρχει πειρασμός να χαλαρώσουμε τους στόχους μετά από ένα δύσκολο 2020 και δεδομένων των δυσκολιών που αναμένεται να έχει και το 2021, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όμως της κλιματικής αλλαγής θα έχουν πολύ πιο σοβαρό αντίκτυπο στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς σε όλο τον πλανήτη βιώνουμε ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και ο κόσμος προσπαθεί όλο και περισσότερο να αποφεύγει την ανάμειξη με μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Στην έκθεση της GlobalData γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για την οποία υπογραμμίζεται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα ενός ολοένα και πιο ψηφιοποιημένου κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι αυτό το ζήτημα έγινε ακόμη πιο επίκαιρο λόγω του κορωνοϊού, καθώς οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι, γεγονός που ενθάρρυνε τις κακόβουλες προσπάθειες για απάτη.

Ο αντίκτυπος του κορωνοϊού θα διαμορφώσει την εξέλιξη όλων αυτών, κάτι που καθιστά την πανδημία το κεντρικό θέμα των ασφαλιστικών αγορών για το 2021, καταλήγει η Global Data.

Πηγή : underwriter.gr

Ο κορωνοϊός το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία της ασφάλισης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *