Ο κορωνοϊός το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία της ασφάλισης

H τωρινή περίοδος είναι τελικά πολύ σημαντική για την ασφάλιση. Η πανδημία θα έχει περισσότερο μετασχηματιστικό αντίκτυπο στη βιομηχανία από οποιοδήποτε γεγονός που προηγήθηκε ιστορικά.

Επιμέλεια: Χρήστος Γαβαλάς

O κορωνοϊός θα είναι το πιο σημαντικό θέμα για τον ασφαλιστικό κλάδο το 2021, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας δεδομένων και analytics GlobalData, η οποία επίσης αναμένει πως η βιωσιμότητα θα συνεχίσει να αποτελεί ουσιαστικό μακροπρόθεσμο ζήτημα για την ασφάλιση.

(περισσότερα…)

Αυξημένες αιτήσεις αποζημιώσεων μετά το κύμα κακοκαιρίας

Ζημιές σε επαγγελματικά ακίνητα και κατοικίες σε Βόρεια Αττική και Εύβοια αρχίζουν να καταγράφουν οι ασφαλιστικές εταιρείες μετά και το πέρασμα της θεομηνίας. Η καταγραφή των ζημιών μόλις έχει ξεκινήσει από μέρη που ουσιαστικά είναι πιο προσβάσιμα στους εμπειρογνώμονες και θα ολοκληρωθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι υπάρχουν περισσότερες ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους στις περιοχές που έπληξε η θεομηνία στην Βόρεια και Ανατολική Αττική που ήταν η περιοχή η πιο ασφαλισμένη. Οι ασφαλιστικές έχουν εικόνα για το 40-50% των ζημιών εκεί και περιμένουν την επίσημη καταγραφή για να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα. Επίσης ασφαλισμένες ζημιές εμφανίζονται σε Βόρεια Εύβοια, Ανατολική Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη καθώς και στην Κρήτη.

(περισσότερα…)

Μόλις 17 ευρώ το χρόνο δαπανά ο Έλληνας για προληπτικές εξετάσεις

Η Ελλάδα είναι χαμηλότερα από χώρες όπως η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Πολωνία και η γειτονική μας Βουλγαρία.

Οι Έλληνες αδιαφορούν για την πορεία της υγείας τους και ενδιαφέρονται πληρώνοντας μάλιστα υψηλά ποσά μόνο όταν προκύψει το πρόβλημα. Αυτό δείχνει πρόσφατη έκθεση της Eurostat σύμφωνα με την οποία η χώρα μας κατέχει μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην Ε.Ε. στις δαπάνες για προληπτικές εξετάσεις.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η Ελλάδα δαπανά μόλις το 1,3% των συνολικών δαπανών υγείας για προληπτικές εξετάσεις. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε είναι 3% . Και εάν πιστεύετε ότι η αδιαφορία για προληπτικές εξετάσεις είναι ίδιον των μεσογειακών λαών, κάνετε λάθος. Η Ιταλία βρίσκεται στην κορυφή, με τις δαπάνες πρόληψης να αντιστοιχούν στο 4,4% επί των συνολικών δαπανών υγείας.

(περισσότερα…)

“Όμηροι” σε μειώσεις επιτοκίων & αυξήσεις ιατρικών αποζημιώσεων τα παλιά ασφαλιστήρια

Η πρόθεση της κυβέρνησης μέσα στα άρθρα που πέρασε για τις  αυξήσεις ασφαλίστρων στα παλαιά συμβόλαια είναι να διευκολύνει την ομαλή αναπροσαρμογή ασφαλίστρων σε παλαιά συμβόλαια σε εταιρείες που έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα κεφαλαιακά τις ασφαλιστικές εταιρείες Ζωής και Υγείας.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Τα συμβόλαια αυτά είχαν σχηματιστεί σε περιόδους που οι ετήσιες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ξεπερνούσαν το 4% και είχαν βασιστεί σε αυτά τα δεδομένα. Επίσης, ο “ιατρικός πληθωρισμός” ήταν τότε (προ 15-20ετίας) πιο χαμηλός και επέτρεπε μεγαλύτερες και περισσότερες καλύψεις.

(περισσότερα…)

8 απλά & αποτελεσματικά tips για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής μας κατάστασης

Ο κουμπαράς της αποταμίευσης…

Η σκέψη για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη χρηματοοικονομική μας κατάσταση μπορεί να είναι πολλές φορές ενοχλητική, παραμένει όμως πάντα ουσιαστική και επίκαιρη.*

Γράφει ο Νικόλαος Φίλιππας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου του Πειραιά,
Επιστημονικός Διευθυντής του INTERAMERICAN Research Center

(περισσότερα…)

Ο COVID-19 ανέδειξε τις ασφαλιστικές ελλείψεις των Ελλήνων

Γράφει: Χρ. Μωράκη

Δύο σκέλη είχε η ενημέρωση της ασφαλιστικής αγοράς μέσω τηλεδιάσκεψης, που οργάνωσε η ΕΑΕΕ στης 5 Μαΐου 2020 και κάποια στιγμή έφτασε να την παρακολουθεί 2.000 κόσμος: το ένα αφορούσε αποκλειστικά την ιδιωτική ασφάλιση και το άλλο την οικονομία γενικότερα – και οι δύο κατηγορίες έδωσαν σημαντικές ειδήσεις για την περίφημη επόμενη μέρα, δηλαδή για την μετά τον Covid-19 εποχή.

Φοροαπαλλαγές, ψηφιοποίηση και πάταξη αθέμιτων πρακτικών οι ασφαλιστικές προτεραιότητες.

(περισσότερα…)

Η Γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ στην ΕΡΤ

Η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ – Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Μαργαρίτα Αντωνάκη μίλησε στην δημόσια τηλεόραση και στην εκπομπή “συνδέσεις” για τα θέματα ασφάλισης αυτοκινήτου αλλά και υγείας εν μέσω κορωνοϊού.

Πηγή : nextdeal.gr

Η αλήθεια για την κατάσταση της ασφαλιστικής αγοράς

Aσφαλιστική Aγορά

Εν καιρώ πανδημίας, για την ασφαλιστική αγορά η εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής, είναι μεγάλη αδράνεια ως προς την πώληση, αλλά μικρή μόνο ανωμαλία στην εισπραξιμότητα, μικρή δηλαδή τάση καθυστέρησης.

Γράφει: Χριστίνα Μωράκη

Μην ξεχνάμε ότι δεν έχει “κλείσει” ολοκληρωτικά η κοινωνία παρά ένα ποσοστό της. Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι, δεν πλήττονται ευθέως από τα μέτρα. Και από αυτούς που πλήττονται, η πλειοψηφία δικαιούται το επίδομα μισθού και τις φοροδιευκολύνσεις. Οι επιχειρήσεις από την άλλη, θα λάβουν ως γνωστόν, δικαίωμα δανείου με ευνοϊκό επιτόκιο από το κράτος ενώ επίσης δικαιούνται φοροδιευκολύνσεις.

(περισσότερα…)

Πολλαπλές επιπτώσεις για την ασφαλιστική αγορά από την οικονομική κρίση του κορωνοϊού

Η εγχώρια ασφαλιστική αγορά βιώνει ένα από τα χειρότερα α’ τρίμηνα των τελευταίων ετών και υπολογίζεται ότι μετά το β’ τρίμηνο 2020 πιθανόν να αλλάξει το σκηνικό υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα σταδιακά θα βγει από την υγειονομική κρίση.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Το α’ τρίμηνο ξεκίνησε μεν με θετικούς οιωνούς, αλλά από το Φεβρουάριο και μετά οι ρυθμοί πωλήσεων έπεσαν για συγκυριακούς λόγους. Η είσοδος του κορωνοϊού στην Ελλάδα δημιούργησε σημαντικές αλλαγές στις πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων και ειδικά όσο επεκτείνεται η κρίση τόσο μειώνονται οι πωλήσεις και καθυστερούν οι ανανεώσεις συμβολαίων.

(περισσότερα…)

Τι ισχύει για ασφαλισμένους και κορονοϊό

“Αν νοσήσω τι γίνεται; Μπορώ να νοσηλευθώ σε ιδιωτικό νοσοκομείο;” “Η επιχείρησή μου χάνει λεφτά. Η ασφάλισή μου με καλύπτει;” Ερωτήσεις που γίνονται όλο και συχνότερα τελευταία από κατόχους ασφαλιστηρίων. Η απάντηση ωστόσο είναι πιο απλή από όσο πιστεύεται.

(περισσότερα…)